Gastronomi ve Mutfak Sanatları Pr. - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı 60
Staj Durumu Var
ÖSYM Tipi SÖZ
Program İçeriği

Bölüm Hakkında

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü I. Öğretimine 2017-2018 Eğitim Öğretim yılı güz döneminde öğrenci alımına başlanılmıştır. Bahse konu yıl içerisinde mevcut 30, 2018-2019 Eğitim Öğretim yılı içerisinde ise 50 olarak belirlenen kontenjanın tamamı dolmuştur.

Bölümün Amacı

Günümüzde, tüketiciler sağlıklı ve güvenli yiyecek-içecekler tüketmek istemekte, yine ülkemiz açısından çok önemli olan turizm sektöründe turist tercihlerinde tarihi ve kültürel miras ile çeşitli sanatsal ve kültürel aktivitelere doğru önemli bir eğilim görülmektedir. Bu eğilim kapsamında gastronomik değerlere ilgi her geçen gün artmaktadır. Bu bağlamda Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü sağlıklı ve güvenli yiyecek içecek üretimi ve gastronomi turizmi faaliyetlerinin geliştirilmesi ve güçlendirilmesinde, mevcut kültürel değerlerimizin gelecek nesillere aktarılmasında önemli bir işlevi üstlenmektedir.

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünün amacı, yiyecek ve içecek sektörüne mutfak şefi ve yönetici olmaya aday, sağlıklı ve güvenli yiyecek içecek üretebilen, yerel yeme-içme kültürünü yaşatan, mevcut değerleri ortaya çıkaran, ulusal ve uluslararası mutfaklardan örnekleri sunabilecek gastronom ve yöneticiler yetiştirerek sektörde eksikliği hissedilen, nitelikli, eğitimli, lisan bilen eleman sayısının artmasına katkı sağlamaktır.

Bölümün tanımlanan öğretim amaçları şu şekildedir:

PÖA 1- Yiyecek ve içecek işletmelerinde, konaklama işletmelerinin yiyecek ve içecek departmanlarında, catering işletmelerinde ve diğer yiyecek içecek işletmelerinde işgören (şef) yetiştirmek.


PÖA 2- Yiyecek ve içecek işletmelerinde, konaklama işletmelerinin yiyecek ve içecek departmanlarında, catering işletmelerinde ve diğer yiyecek içecek işletmelerinde orta ve üst kademe yönetici (şef) yetiştirmek.


PÖA 3- Yiyecek ve içecek sektöründe kendi işletmelerini kurabilecek nitelikte girişimci mezunlar yetiştirmek.


PÖA 4- Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı olarak yiyecek içecek alanıyla ilgili usta öğretici/eğitmen yetiştirmektir.


PÖA 5- Ar-Ge ve ürün geliştirme alanlarında görev alabilecek yaratıcı profesyonellerin kariyer gelişimini desteklemek.


Kabul ve Kayıt Şartları

Fakülteye kabul ve kayıt Yükseköğretim Kanunu ve kuralları çerçevesinde düzenlenir. Öğrenciler, fakülteye Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarına göre kabul edilirler. Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü Sözel puan türü ile öğrenci kabul etmektedir.  Fakülteye kabul için yeterli puanı almış adayların kayıtları Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen tarihlerde Turizm Fakültesinde yapılır.

Önceki Öğrenmenin Tanınması

Öğrencinin fakülteye kayıt yaptırmadan önce herhangi bir Yükseköğretim kurumunun lisans ya da önlisans programından aldığı ve başardığı dersler Fakülte Yönetim Kurulu kararıyla kayıt yaptırdığı programdaki derslerle karşılaştırılarak, içerik ve kredi yükü açısından ilgili yönetmeliğe uyumlu olan dersler arasında intibak işlemi yaptırılabilir.

Kazanılan Yeterlilik Düzeyi

Programda mevcut olan derslerin (toplam karşılığı 240 AKTS) tümünü başarıyla tamamlayan öğrencilere lisans diploması verilir.

Öğrencilerin lisans derecesi elde edebilmek için programda alması gereken zorunlu ve seçimlik derslerin (toplam 240 AKTS karşılığı) tümünü başarıyla tamamlaması ve genel not ortalamasının 100 üzerinden 60 (4.00 üzerinden en az 2.0) ağırlıklı not ortalaması elde etmesi gerekir. Ayrıca bu bölümden mezun olmak için öğrencilerin bölüm kurulunca uygun görülen işletmelerde 70 işgünü işyeri eğitimi(iş başında mesleki uygulamalar) yapması gerekmektedir.


Program Çıktıları

Bu bölümü başarıyla tamamlayan öğrenciler:

  1. Gıda güvenliği, aşçılık, beslenme ilkeleri, işletme yönetimi, kültür ve turizm ile ilgili kavramlar, olgular ve ilkeler hakkında temel düzeyde bilgi sahibi olma.
  2. Gıda güvenliği, iş sağlığı ve güvenliği gibi alanıyla ilgili ulusal ve uluslararası standartları, yasal düzenlemeleri ve mesleki sorumlulukları bilme ve etik bilinciyle etkin bir şekilde uygulama.

  3. İngilizce dilinde okuma, anlama, konuşma ve yazma becerileri göstererek meslektaşları ve misafirler ile iletişim kurma.

  4. İngilizce dışındaki ikinci bir yabancı dilde temel düzeyde okuma, anlama, konuşma ve yazma becerileri göstererek meslektaşları ve misafirler ile iletişim kurma.

  5. Alanına ilişkin modern mutfak ekipmanlarını, bilgi ve iletişim teknolojilerini, otomasyon sistemlerini tanıma ve etkin bir şekilde kullanma.
  6. İşletme ve yönetim fonksiyonları ile menü planlama ve yiyecek içecek maliyet kontrolünü bilme ve uygulama.

  7. Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında ihtiyaç duyulan sanatsal bilgi ve becerileri kazanma, gıda maddelerine yönelik “duyusal analiz” ve “kalite kontrol” yeteneğine sahip olma.

  8. Sektörün gerektirdiği hijyen (kişisel bakım, hijyen, giyinme, görünüm vb) ve görgü kurallarını bilme ve uygulama.

  9. Kuver tasarımı, sunum ve servis tekniklerini bilme ve uygulama.

  10. Klasik / modern mutfak uygulamalarını, akımlarını ve pişirme yöntemlerini, yenilikleri takip etme.

  11. Gıdaların özellikleri ve besin değerleri, özel beslenme mutfakları hakkında bilgi sahibi olma ve tarladan tüketime kadar geçen tüm aşamaları bilme ve uygulama.

  12. Türk ve dünya mutfaklarını tarihsel gelişimi ve yiyecek içecek kültürünü tanıma, farklılık ve benzerliklerini bilme, yöresel ve uluslararası reçetelere nasıl ulaşacağını bilme ve uygulayabilme.

  13. Alanıyla ilgili edindiği bilgi ve deneyimleri analiz edip yorumlayarak bu değerleri araştırma proje, yemek yarışması, festival, seminer, çalıştay vb. etkinliklerde yer alarak pekiştirme ve bu etkinlikleri organize edebilme.

  14. Gastronomik değerleri, çevreyi ve kültürel değerleri koruma ve sürdürülebilirliğini sağlama konusunda sorumluluk alma, ekip halinde ve bağımsız şekilde çalışma. Yaşam boyu öğrenme bilinciyle kişisel-mesleki gelişimini sürekli kılma.

  15. Farklı kültürleri tanıma ve iletişim becerisine sahip olma.

  16. Sektörün ve tüketicilerin beklentilerini bilme ve zaman içinde değişen talepleri yeni bakış açıları geliştirerek karşılayabilme.
  17. Birleşmiş Milletler Sürdürebilir Kalkınma Amaçlarından (BM SKA) [1)yoksulluk, 2)açlık,3) sağlıklı ve kaliteli yaşam, 4)nitelikli eğitim, 5)cinsiyet eşitliği, 6)temiz su ve sanitasyon, 7)erişilebilir temiz enerji, 8)insana yakışır iş ve ekonomik büyüme, 9)sanayi, yenilikçilik ve alt yapı, 10)eşitsizliklerin azaltımı, 11)sürdürülebilir şehirler ve topluluklar, 12)sorumlu tüketim ve üretim, 13)iklim eylemi, 14)sudaki yaşam, 15)karasal yaşam, 16)barış, adalet ve güçlü kurumlar, 17)amaçlar için ortak çaba] en az biri hakkında farkındalığa sahip olma.

Bölüm Başkanı
Dr. Öğretim Üyesi Emircan YILMAZ
Tarihçe
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü I. Öğretimine 2017-2018 Eğitim Öğretim yılı güz döneminde öğrenci alımına başlanılmıştır. Bahse konu yıl içerisinde mevcut 30, 2018-2019 Eğitim Öğretim yılı içerisinde ise 50 olarak belirlenen kontenjanın tamamı dolmuştur.
Kazanılan Derece
Lisans
Kabul Koşulları
Fakülteye kabul ve kayıt Yükseköğretim Kanunu ve kuralları çerçevesinde düzenlenir. Öğrenciler, fakülteye Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarına göre kabul edilirler. Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü Sözel puan türü ile öğrenci kabul etmektedir. Fakülteye kabul için yeterli puanı almış adayların kayıtları Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen tarihlerde Turizm Fakültesinde yapılır.
Üst Kademeye Geçiş
Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES sınavından geçerli not almaları ve yeterli düzeyde İngilizce dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla lisansüstü programlarda öğrenim görebilirler.
Mezuniyet Koşulları
Programda mevcut olan derslerin (toplam karşılığı 240 AKTS) tümünü başarıyla tamamlayan öğrencilere lisans diploması verilir.

Öğrencilerin lisans derecesi elde edebilmek için programda alması gereken zorunlu ve seçimlik derslerin (toplam 240 AKTS karşılığı) tümünü başarıyla tamamlaması ve genel not ortalamasının 100 üzerinden 60 (4.00 üzerinden en az 2.0) ağırlıklı not ortalaması elde etmesi gerekir. Ayrıca bu bölümden mezun olmak için öğrencilerin bölüm kurulunca uygun görülen işletmelerde 70 işgünü işyeri eğitimi(iş başında mesleki uygulamalar) yapması gerekmektedir.
Mezun İstihdam Olanakları
İyi eğitim almış ve deneyimli gastronomlar öncelikle aşağıdakiler olmak üzere geniş iş olanaklarına sahiptirler. Mezunların Çalışma Alanları:

Konaklama işletmelerinde; yiyecek-içecek müdürü, şef gastronom, gastronom,

Kamu ve özel yiyecek-içecek işletmelerinde; restoran müdürü, şef gastronom, gastronom olarak çalışabilirler.

Başarılı ve yatkın öğrenciler akademik kariyer yapabilir.

Büyük sermaye gerektirmeyen restoran vb. işletmecisi olarak kendi işlerini de kurabilirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Sınavlar; ara sınav, mazeret sınavı, yarıyıl sonu sınavı, bütünleme sınavı, tek ders sınavı ve muafiyet sınavından oluşur. Bu sınavlar yazılı, sözlü veya hem yazılı hem sözlü ve/veya uygulamalı olarak yapılabilir. Güz ve bahar dönem sonu (final) sınavları, ait oldukları yarıyıl sonlarında yapılır.

Ders başarı notu; öğrencinin ara sınavları ile yarıyıl sonu sınavlarında aldıkları puanların birlikte değerlendirilmesiyle elde edilir ve bu sonuç öğrencinin akademik başarı durumunu gösterir. Öğrencinin bir dersi başarmış sayılması için; ara sınav veya sınavların ortalamasının en az %30'u ile yarıyıl sonu veya bütünleme sınav sonuçlarının en çok %70'inin toplamının en az 60 olması gerekir. Bütünleme sınavına katılan öğrencinin aldığı not yarıyıl sonu sınav notu yerine geçer. Mezuniyet başarı derecesi aşağıdaki şekilde belirlenir:

Sözel derece Başarı Puanları Başarı Notu (harfle)
Mükemmel 90-100 AA

Pekiyi 80-89 BA

İyi 70-79 BB

Orta 65-69 CB

Geçer 60-64 CC

Başarısız 0-59 FF



https://obs.artuklu.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?curSunit=5766&lang=tr